torsdag 31 maj 2012

Kannibalen

En kannibal äter på en hemlös man i USA. Under 18 minuter skall mannen ha ätit på sitt levande och vakna offers ansikte. När polis kommer till platsen så besvaras deras anrop med "morranden". Polisen ser sig inget annat råd än att skjuta kannibalen till döds.

Han hade troligen fått en "snedtändning" av en LSD liknande substans heter det i media. Och det kan säkert vara så att det är sant. Men, det är inte hela sanningen.

Markusevangeliet kapitel 5, vers 1-20, Matteusevangeliet kapitel 8, vers 28-34, Lukasevangeliet kapitel 8, vers 26-39 berättar resten av sanningen. (Eller om man så vill en liknande berättelse). Berättelsen handlar om hur en (eventuellt två) man som är besatt av demoner (onda andar). Mannen var så våldssam att människorna som bor i området tvingas att ta långa omvägar. Vid ett flertal tillfällen försöker man att binda mannen med kedjor och rep, det misslyckas. Först när Jesus drev ut, INTE EN utan många demoner kom mannen till sans igen. Ni får läsa sammanhanget själva i Bibeln.

Droger öppnar upp för en andlig värld som i normala fall du och jag inte är medvetna om. Vi kallar det ofta för hallucinationer idag, men jag som läser och tror på Bibelns budskap ser och erkänner inte bara läkarvetenskapen beskrivning utan jag är övertygad om att det finns fler än en dimension när vi talar om "snedtändningar" mm. Nu säger inte jag att jag (om jag var en av poliserna som kom till platsen) i stundens allvar och stridens hetta som det heter hade handlat annorlunda än poliserna ifråga. Det jag vill komma åt är att många av oss som tror på Jesus inte vågar eller vill kalla saker för samma sak som Bibeln kallar saker eller företeelser.

Nu är det inte bara droger utan även andra händelser som öppnar upp för demoner (onda andar). Ibland kan yttre händelser (t.ex. olyckor, övergrepp eller egna val) öppna upp för liknande saker.

Markusevangeliets version av "Missionsbefallningen" (kapitel 16, vers 17) talar om att vi som tror på Jesus och som följer honom skall eller kan befria andra människor från demoner (onda andar).

Sedan förnekar jag inte att det förekommer avarter när det gäller detta. Tänker på den så kallade "demonutdrivnings" rättegången i Borås.

Skall vi sluta att befria människor? Nej. Avarterna däremot skall vi sluta med.

Skall vi nöja oss med uttryck som hallucinationer, snedtändning, psykiskt sjuk, schizofreni eller skall vi våga ta Bibelns uttryck för dessa saker i vår mun också?

onsdag 30 maj 2012

Fokus Israel 2012.05.31 mm

Senaste nytt med Eddie Chumney på engelska.

Eddie låter oss höra den tredje delen av den f.d. CIA agenten/spionen i Iran. Han menar att Irans ambition är att den 12:e imamen (muslimsk Messias) skall kunna framträda. Iran är då redo att döda två tredjedelar av mänskligheten för att uppnå detta.


Senaste nytt med Dan Johansson på svenska.

Dan ger som vanligt en nyhetssammanfattning. Nedan följer några exempel:

Microsoft satsar på en ny Start Up Accelator i Israel. 4 900 "start up" företag finns i Israel.

Israel skriver avtal med Tyskland om en 6:e Dolphinubåt.

Nordiska länder och Israel. Samerna har varit på studiebesök i Israel för att lära sig att bevara samiskan som språk.

Messias. Minst en halv miljon judar världen över tror nu på Jesus som Messias. Ca 15 000 av dessa finns i Israel.

Polarisering. En allt skarpare linje går mellan kristna som är "för eller mot" Israel. Dan uppmanar oss att studera Bibeln när vi tar ställning.

Bosättningar. Judar har byggt 144 bosättningar på bl.a. Västbanken sedan 1967. Under samma period har palestinier/araber byggt 261.

Här följer tre videos.

Video nummer ett från Palwatch.

Video nummer två från Palwatch.

En video som beskriver Hamas koppling till Iran.



Här följer en länk till bloggen Fredsprocessen.

Den handlar om en kristen Libanesisk kvinnas erfarenheter av bland annat judar/Israel.

måndag 28 maj 2012

Martin Luther King Jr


Our scientific power has outrun our spiritual power. We have guided missiles and misguided men.
Martin Luther King Jr.

onsdag 23 maj 2012

2012.05.24 Fokus Israel

Eddie Chumney presenterar nyheter på engelska. Denna gång fortsätter berättelsen av en f.d. Iransk spion.

Shiamuslimsk retorik/argument styr politiska beslut i Iran.

Attacker planeras mot både USA och Israel.

Iran planerar för fullskaligt krig mot Israel (motsatsen till fred alltså).



Palwatch delar ett klipp från PA TV.

Barn reciterar inlärda tal som glorifierar användandet av vapen, stenkastning. Judar och kristna häcklas och förlöjligas. Allt medan programledaren (kvinnlig) ler med hela ansiktet och applåderar när barnet är klar med recitationen.



Dan Johansson presenterar nyheter på svenska.

Ett smakprov är som följer:

Norska judiska församlingar/grupper får ett statligt bidrag på 7,2 miljoner Norska kronor till skydds och säkerhetsåtgärder.

Västbanken. 30 vägspärrar är nu borttagna runt om på Västbanken.

Tidningen Dagen. Debattartikel om Bilda och Diakonias roll när det gäller att sprida anti-Israelisk propaganda/åsikter. Detta på bekostnad av Bibelns lära om Israel och det judiska folket.

Canada. Avslöjanden om hur Antisemitism sprids på Canadensiska muslimska skolor.

Tidningen Inblick (papperstidningen). Hans Marklund (Korskyrkan Alingsås) utmanar svensk kristenhet att våga och vilja stå på Israels sida. Speciellt när det är "politiskt korrekt" att hata Israel.

SR:s reporter Cecilia Uddén ifrågasätts.

Tel Aviv. Staden där både börsen och skyskraporna växer uppåt.

tisdag 22 maj 2012

Fint (stads)besök i sommar

Sverige får ett fint besök i sommar.

Danny Ayalon som är till vardags vice utrikesminister i Israels regering kommer till Sverige, Uppsala och Livets Ord i samband med Europakonferensen.

Min erfarenhet av Ayalon är att han ger en balans (och en lugnande effekt) till utrikesminister Lieberman och hans ibland något (enligt svensk åsikt/tradition/vana) hetsiga uttalande. Lieberman fungerar väldigt bra med tanke på den tradition och argumentationsteknik som ofta förekommer i Mellanöstern och som för en svensk känns främmande och eller hotfull.

En handfull smakprov på Ayalon och hans pedagogiska sätt att tala och uttrycka sig följer nedan.

Flyktingproblematiken.

Israel-Palestinakonflikten.

Fredsprocessen.

Ayalon i FN.

söndag 20 maj 2012

Jerusalem

Kort något om Jerusalem.

Jerusalem firar denna helgen 45 år som fri och för alla tillgänglig stad. Så var inte fallet under de 19 föregående åren. Mellan 1948 och 1967 var delar av Jerusalem inte bara under Jordansk ockupation, det var även förbjudet för judar att besöka sin Heligaste plats, Västra Muren.

För att bara nämna en källa, Israelnationalnews. 48 av Gamla Stadens 49 synagogor revs eller förstörs på diverse sätt. Judiska gravstenar används för att bygga offentliga toaletter mm.

När Sexdagarskriget var slut kunde judar åter bygga upp hus och synagogor och besöka (inte bara) Västra Muren. Staden som var delad var nu åter hel.

I profeten Sakarja Kapitel 12 och i de första verserna står det om varför Jerusalem är en så svår "nöt att knäcka" för politiker, Israelhatare, journalister, religiösa ledare osv. Det spelar ingen roll om de heter Abbas, Bildt, Obama eller Reepalu. Det spelar ingen roll om man kallas för imam, påve, präst eller pastor.

Jerusalem är "en berusningens bägare" och skall bli/vara en tung sten som ALLA skalll försöka lyfta och den som ger sig på Jerusalem skall skadas i och med detta. Därför har inte bara svenska politiker diverse åsikter om staden. Därför har inte bara journalister ett agg eller ett hat mot staden. Religiösa ledare försöker också lägga beslag på staden för sina egna syften. Gud själv kommer att använda Jerusalem i samband med den dom som kommer att gå över hela världen. Ditt och mitt förhållande till Jerusalem kommer att ligga till grund för Herren Guds dom över mänskligheten som helhet och människan som individ.

Därför väljer jag att som Psalmisten utropa. Önska Jerusalem frid! Må det gå dem väl som älskar dig. (Psaltaren 122:6) Jag väljer att be att Guds vilja skall ske och inte klåfingriga människors vilja med/över Jerusalem. Jag väljer att utropa: Jag älskar dig Jerusalem och jag önskar dig Guds frid.

Gideon.

tisdag 15 maj 2012

Fokus Israel Syttene Maj

Nyheter på svenska med Dan Johansson.

Vatten:
Genesaret har efter vinterns regn HÖGSTA nivån på 9 år.
Kustlandsreserven är fortfarande lägre än önskvärt.
Spanien. Israeliska företag säljer vattenreningsteknologi.

Arabiskt Proisraeliskt parti kommer eller har bildats i Israel av arabisk Knessetmedlem.

Beduinkvinnor i arbete vid så kallade Call-Center.

Första judiske borgmästaren vald i Tysk stad.

Detta är ett smakprov på vad Dan Johansson delar denna veckan.



Nyheter på engelska med Eddie Chumney eller rättare sagt presenterat men ej uppläst av honom.

Iransk CIA-spion berättar om hur Iran och Syrien ville eller försöker sammarbeta enligt Shiamuslimsk tradition för att den muslimske "messias" skall kunna träda fram.

Iran kan enligt hans information producera kärnvapen inom en 60-dagars period/varsel.

USA bygger upp styrkor på olik platser i Mellanöstern.


Här följer ett par filmsnuttar som PALWATCH delar på Youtube.

Först en Egyptisk sång som sänts ett flertal gånger av PA:s TV (Palestinska Myndigheten). Här uppmanas till väpnade attacker/krig med eller mot Israel och judarna.

Sedan ett klipp från ett BARNPROGRAM som också sänds av PA:s TV. Indoktrinering och historierevision av "statlig" TV.

söndag 13 maj 2012

Churchmill ett intressant alternativ

Ett intressant initiativ är taget av en liten grupp kristna samhällsdebattörer (jag väljer att kalla dessa så).

En kristen debattsajt har fötts under namnet Churchmill. I nuläget är den endast någon eller några veckor gammal. Redan har flera intressanta kristna artiklar lagts ut på denna sajt. Bland annat en av Siewert Öholm, bland annat.

Vart detta kommer att leda, det återstår att sa. Initiativet i sig bådar gott och jag hoppas att klassen på inläggen kommer att hållas högt. Klassen kan och får gärna hållas högt. "Hög svansföring" klarar denna sajt sig utan enligt min ringa åsikt.

Undertecknad kommer att lägga upp en länk till sajten i lämpligt fält till höger. Detta förutom den länk som bifogas i detta inlägget.

Ljuv musik till morgonkaffet

Vad annat kan man som Israelvän säga om denna artikel i Göteborgs Posten än att det känns eller låter som ljuvaste musik. Utan hårda ord eller personangrepp så lägger författaren fram klara, rediga och bevisbara argument som slår hål på de argument som många Israelhatare i Sverige stöder sina argument med.


Artikelförfattaren (Berndt Ekström) vänder sig till Gunnar Olofsson som är (eller har varit) Palestinagrupperna i Göteborgs ordförande under ett flertal år. G O skriver också regelbundna insändare, debattartiklar mm i olika dagstidningar runt om i Sverige. Ofta utan att nämna sitt ensidiga engagemang mot Israel och för Palestiniernas sak. I just den srtikel som B E kommenterar eller vänder sig emot så framgår detta. För alla som någon gång läst något som G O skrivit framstår det klart att han inte bara är klart partisk i Mellanösterndebatten utan också hatisk i sin inställning till Israel. Ofta framställer G O Israel som ett slags demoniskt våldsam-enögd-självisk-aparheid-vi-går-över-lik-ockupations stat/folk som eftersträvar Världsherravälde eller minst totalitär kontroll över hela Mellanöstern. Detta samtidigt som palestinierna framställs som handplockade inom "söndagsskolan" eller "flickscouterna". Ofta framställer G O Israel (folket) som en illegitim ockupant som inte har någon koppling till landet varken historiskt, juridiskt, folkrättsligt eller politiskt.


Därför var det extra "ljuv musik" i mina öron när jag med kaffekoppen ihand läser vad B E skriver i dagens GP.


Nedan följer ett litet axplock av det som B E skriver i sin artikel:


Kunskapen om nutidshistoria brister på många håll och den som intresserar sig för Israel-Palestina-konflikten bör noga läsa FN-deklarationen från 1922. För trots en absurd situation med många resolutioner från flera av FN:s organ så är de israeliska rättigheterna till Gaza och Västbanken obestridliga, skriver Berndt Ekström i en replik.



Egypten erövrade och ockuperade Gazaremsan illegalt 1948 när man anföll Israel. Jordanien erövrade, ockuperade och annekterade Västbanken inklusive Jerusalem illegalt när man från sitt håll anföll Israel 1948. Båda dessa länder blev då, enligt internationell lag, illegala ockupanter då de ej hade legal rätt till dessa territorier. Efter att Egypten, Jordanien och Syrien inlett krigshandlingar mot Israel under sexdagarskriget 1967, erövrade Israel Gaza och Västbanken inklusive Jerusalem. I praktiken befriade Israel dessa territorier från Egyptens och Jordaniens illegala ockupation.

Israel passar dock inte in på definitionen av ockupant.

Judarnas rätt till Palestina bekräftades av Nationernas Förbund (NF) 1922 när samtliga 52 medlemsländer röstade för Palestinamandatet och tilldelade Storbritannien det administrativa ansvaret för territoriet i syfte att bygga upp ett judiskt hemland. Deklarationen om Palestinamandatet är ett dokument som tillhör internationell lag. Deklarationen tillerkänner judarnas historiska rätt till landet redan i förordet.

1922 års deklaration ger rätt till bosättning
För somliga kan det vara chockerande att judar skulle ha laglig rätt att bo i Gaza, Hebron, Betlehem, Nablus, Ramallah eller var som helst i Palestina. Precis lika stor rätt har de att bo där som i Haifa, Tel Aviv och Jerusalem. 1922 års deklaration om ett Palestinamandat har lika stor tillämplighet i Gaza och på Västbanken som i det övriga Israel inom den så kallade Gröna linjen (1967-års gränser).

Delningsplanen saknar juridisk giltighet
Delningsplanen (FN-resolution 181) har ingen som helst juridisk giltighet i dag. Resolutionen blev aldrig ett rättsligt dokument i internationell lag.

Flera experter på internationell rätt, till exempel Douglas Feith, Eugene Rostow och Stephen Schwebel, har övertygande visat på Israels juridiska rätt till Gaza och Västbanken. (Schwebel har varit President i Internationella domstolen i Haag, och professor i juridik vid Harvard University).


lördag 12 maj 2012

Ökenvandring

Man har hittat ett försvunnet flygplan i Egyptens öken.

Flygplanet som nödlandade under WWII (Andra Världskriget) uppges vara ganska intakt efter en nödlandning. Man tror att planet antingen fått slut på bränsle alternativt fått motorfel och därför landat. Piloten har inte hittats utan man gissar att han försökt ta sig till bebodda trakter, men i öknen utan vatten, mat, medicin och lokalkännedom så vet man inte vart han tog vägen.

Enligt artikeln så kommer England att börja förhandla med Egypten om möjligheten att få tillbaka det försvunna planet. Problemet som kan försvåra detta är inte platsen i sig utan att den ligger i ett militärt skyddsområde.

torsdag 10 maj 2012

Varning


Jag har inte riktigt funnit ett bra namn på detta inlägg ännu. Kanske finns det inte någon bra eller rättvis titel på detta inlägg. Jag kommer att kritisera ett par så kallade tjänstegåvor och på ett sätt känns det svårt och olustigt att behöva göra det. Samtidigt som jag känner att det är” av nöden tvingande” som det heter. Det kommer tillbaka hela tiden trots att jag försökt att lägga det bakom mig eller att släppa detta problem/dilemma. Jag väljer dock att inte namnge dessa tjänster eller personer för jag tycker att där går gränsen för vad som är rimligt. Ibland måste man eller skall göra det. Kritik mot en författare eller skribent kräver att man återger korrekta uppgifter. Här handlar det om subtila upplevelser, känslor och eller varningssignaler.

Det jag burit inom mig under en tid är hur olika så kallade ”tjänstegåvor” (utsedda av Gud eller självutnämnda) utmärker eller beter sig. Just nu kommer jag att fokusera på två sådana personer, gifta par eller för den som fördrar ordet ”tjänstegåvor”. Båda rör sig (försöker röra sig) relativt tvärkyrkligt med kontakter såväl inom Svenska Kyrkan som inom olika frikyrkor. I egenskap av talare i olika kyrkor är snarare Svenska Kyrkans lokaler undantag än regel även om dess medlemmar lyssnar eller engagerar sig i dessa tjänsters förehavande. Båda söker sig ofta till kyrkor med liten/ringa, otydlig (oklar, odefinierad) eller ingen förankring inom samfund eller rörelser. Med säkerhet så vet jag att de flesta församlingar som är knutna till Trosrörelsen inte längre välkomnar tjänsten/tjänsterna. Det är utöver dessa ett flertal andra (sedan länge) etablerade samfund eller rörelser som inte heller de välkomnar tjänsterna i fråga.

Under det senaste femtontalet åren, så har dessa nu och då korsat min väg inom olika kyrkor/församlingar. Båda tjänsterna säger sig vara kallade till Sverige och säger sig ha en stark kallelse eller ett stort hjärta för just Sverige. Sverige skall bli frälst är ett motto de ofta ropar eller talar ut. Det som jag störs lite av är det faktum att väckelse och människors frälsning mer eller mindre kommer att ske endast genom dem. Och så planeras möteskampanjer och mötesserier i olika städer utan förankring bland kyrkorna/församlingarna i den aktuella staden. Eller rättare sagt, kyrkorna/församlingarna i de olika städerna kan ansluta sig till ”deras” kampanj, inte tvärt om. Trots deras planeringar så verkar inte så mycket av det de talar eller talat om ha gått till genomförbara kampanjer, detta trots alla insamlade medel (pengar) till dessa kampanjer. Om det beror på kyrkor/församlingars motvilja att förknippas med tjänsterna eller vad det beror på kan jag inte svara på. En tes är att det endast handlar om att försörja sig till varje pris utan att behöva ”ta ett vanligt arbete” så länge det sker inom lagens råmärken även om en viss gråzon tenderar att lysa igenom. Periodvis kan det också gälla andra Skandinaviska och Europeiska länder eller Israel.

Grundläggande kan jag inte säga att det är fel eller att det är ifrågasättbart. Jag vill också Sveriges bästa. Jag vill också att människor i Sverige skall komma till tro på Jesus som Herre och Frälsare. Svensken behöver Gudomliga helande och befrielser från både det ena och det andra. Man behöver bara titta ut bland grannar eller arbetskamrater för att behoven skall synas. Tidningar och andra nyhetskanaler gör dig och mig ibland chockerad eller i alla fall smått omtumlade.  Jag vill också att Sverige skall genomsyras av ett levande och nära förhållande eller beroende av Gud. Jag har också tankar, drömmar och funderingar som gäller Europas och Israels framtid och hopp. Men…

Det som gör att ett par varningsklockor ringer varje gång jag har lyssnat till dessa predikanter har jag under en tid haft svårt att precisera. Men det börjar ta form allt mer. (Jag bör också tillägga att jag inte på något sätt har behövt specialstudera eller använda ett speciellt ”andligt förstoringsglas” när jag tittat, intresserat mig för eller studerat dessa tjänster, par eller personer, då vissa saker snarare är så uppenbara att man inte sett det av den orsaken. Det heter att ”man ser inte skogen för alla träd”). Men dessa kommer hela tiden tillbaks i mina tankar och jag har svårt att bara släppa det hela även om jag har försökt.

Den ena tjänsten (väljer att kalla paret eller personen för detta i fortsättningen) presenterar sig ofta för profetisk/profet eller som förebedjare/förbönstjänst ibland båda sakerna tillsammans. Uppträder ibland som par, men oftast var och en för sig. Böneresor, bönevandringar eller bönemanifestationer står ofta på repertoaren. Initiativet/en i sak är gott. Jag har vid några tillfällen deltagit i dylika. Oftast arrangerade av den församling jag tillhör eller tillhört. Skillnaden är då att det är vad som jag betecknar ”lokalt förankrad” och sker i en eller flera lokala församlingars regi. Endast vid ett tillfälle deltog jag i en bönevandring som arrangerats av tjänsten i fråga. Här kommer då istället en extern så kallad tjänst och arrangerar bönevandringar eller liknande. Dessutom tar denna tjänst liten eller ingen hänsyn till vad som är aktuellt för just den grupp eller församling som besöks. Det gäller alltid ”ett större” syfte än det lokala. Dessutom är tjänsten expert på att folk att tro att de är ”oandliga” om de inte lyssnar till denna internationellt väletablerade, storartade, speciella och fantastiska profet och bönetjänst.

Det som kommer till mig allt mer är att tjänsten inte smord av eller ledd av Guds Ande utan jämförelsen med schamaner eller schamanism kommer alltmer upp i min tanke. Tanken eller bilden kommer tillbaka gång på gång till mig. Dels beroende på tjänstens beteende. Dels då det alltid känns kramaktigt, regisserat, hysteriskt, frustrerande och ger en obehaglig eftersmak. Tjänsten lämnar ett svagt spår av ofrid efter sig. Jag tänker då och då på en bild av en gigantisk orm som slingrar sig runt om de personer som finns i tjänstens närhet. Man talar ibland om en ”pytonorms ande” som bland annat symboliserar kontroll och manipulation. Förrädiskt slingrar den sig runt det inte ont anande offret och börjar sakta krama både musten och livet ur sitt offer. Lite grann som när man skall ”koka en groda”. Släpper du den i hett vatten hoppar den ur grytan, men om du sakta värmer vattnet så stannar den kvar tills den är kokt.

Då och då är jag inne på tjänstens hemsida. Jag förnekar inte att den är professionellt designad, men ändå. Något med denna tjänst känns lite osunt. Vid ett tillfälle skulle en böneresa till Israel arrangeras. Under förutsättning att man anmäler sig till resan så skulle en lista (schema) skickas så att man redan ca ett år före resan kunde ”be igenom” de olika saker som man skall be över på varje specifik plats. Visserligen skall man vara ute i god tid heter det, men hur kommer man att ledas av Den Helige Ande eller om man så vill ”bönens” ande när allt är planerat mer än ett år i förväg? För mig är det något som känns främmande. Det måste inte vara fel, men känns obekvämt för undertecknad i alla fall. Länksamlingen som redovisas är inte till några av de större eller inflytelserikaste församlingarna eller samfunden/rörelserna i Sverige. Inte ens församlingar som är etablerade på orten där tjänsten är bosatt länkas eller omnämns (namnges) på hemsidan. Ett flertal länkar är till arbeten i andra länder där man endast kan bedöma kvalitén, trovärdigheten eller sundheten genom deras hemsida.

Vid ett tillfälle kom jag i kontakt (deltog) med en av tjänsten arrangerad ”bönemanifestation/vandring”. Tjänsten skulle ta upp ett offer för att finansiera det hela. Varningsklockorna ringde då hos många när det snarast var tvingande att ge/lämna ett löftesoffer. Nöjer sig inte med att hålla ett offertal utan går runt och kollar i bänkraderna så att den som inte skulle/ville ge en kontantgåva skriver under ett löftesoffer (accepterade att familjer gav som en enhet). Gav man sedan ett löftesoffer så skulle detta delas upp i tolv delar för att det skulle underlätta tjänstens ekonomiska planering. Där ringde varningsklocka nummer två den kvällen. Jag lyssnade inte heller till denna.

För mig började sedan en period på flera år av ekonomiskt helvete. Ända tills jag en dag ropade till Gud och jag hör den Helige Ande säga till mig att titta igenom mina noteringar och pärmar med räkningar. Jag gör detta och upptäcker efter en stund att mina ekonomiska problem kunde härledas till den exakta tid/datum då jag gav ett löftesoffer till denna tjänst. Jag ropade till Gud ännu en gång och svaret kom snabbt, be Mig om förlåtelse. Jag bad Gud om förlåtelse för att inte ha lyssnat till varningsklockorna som ringt och vidare att jag hade gett till tjänsten. När nästa lön kom började en process av upprättelse i min ekonomi. I dagsläget kommer jag inte ihåg om det var dagar eller någon, några veckor efter min omvändelsebön, men upprättelsen kom.

Vid ett tillfälle besöker jag en mötesserie i en kyrka där denna tjänst fungerar som talare tillsammans med den tjänst jag senare skall beskriva. Jag talar senare med ett par av församlingens äldsta och mest trofasta medlemmar. Också de tyckte att det var något som inte stämmer under konferensen. Rörigt, hysteriskt, stökigt och talarna som under konferensen kallade varandra för profeter i var och varannan mening, växlar om vid mikrofonen i vad de själva kallade för ”profetisk smörjelse” eller ”profetisk extas”. Allt under förespeglingen om att det var vad som kallades för en ”profetkonferens”. Det sammanhang i Bibeln som jag kände stämde överens med det som skedde i den konferensen hittar jag i 1:a Konungaboken 22 och i verserna 6 till 25. Profeten Sidkia och tjänstens agerande liknar varandra. Jag själv skulle hellre vilja kalla det för profetiskt dravel eller smörja om det ens gick att kalla för profetiskt.  Jag har sällan eller aldrig lämnat en kyrka så förvirrad och illa till mods som då. Ofrid är en bra beskrivning på vad jag känner på vägen hem.
Tjänsten är så vitt jag förstår inte heller knuten till någon församling (som medlemmar eller anställda), utan samlar en handfull eller två med anhängare i sitt eget hem. Dessutom så handlar det antagligen (min uppfattning) om något slags överdrivet behov av erkännande. Ungefär som om pojk/flickdrömmen om kändisskap inte gått i uppfyllelse och därför så försöker man krampaktigt pressa fram något slags kändisskap eller erkännande av exklusivitet, ett omättat behov av att stå i rampljuset. Eller är det ett utslag av lathet? Att man vet att man inte klarar av ett ”vanligt” arbete med fasta tider, krav på prestation eller konsten att underordna sig.

Detta att tjänsten inte vill eller kan underordna sig en pastor/församling är bara det en varningsklocka. Jag säger inte att det är förbjudet att inte vara medlem eller att inte delta aktivt i ett församlingsarbete. Men när en så kallad ”tjänstegåva” ser sig själv som för stor eller exklusiv att stå med i en församling då ringer nästa varningsklocka.

Den andra tjänsten uppträder oftast som ett par där de enligt ett (till synes) välregisserat agerande samarbetar för att bygga upp rätt stämning. Oavsett vem av de två som skall vara huvudtalare så brukar den andre/andra inleda predikan eller mötet med att berömma den andre/andra parten som smord och mäktigt använd av Gud. Ofta betonas hur ”profetisk”, smord samt använd den andra parten är av Gud. Den ena halvan försöker hela tiden få upp både fart och tonläge. Ofta, ofta får mötesdeltagarna att de måste engagera sig mer, be mer eller intensivare, innerligare, mer helhjärtat osv. Den andra halvan anlägger en lugnande och moderlig/faderlig ton. Jag skulle dessutom vilja jämföra tjänsten med det man brukar kalla för bil eller hästhandlare/skojare. Framför allt den halvan som spelar an på de moderlig/faderliga tongångarna. Det hysteriska mötesupplägget och tongångarna ger en viss och ibland stark olustkänsla liknande den så kallade pytonkänslan jag nämner i samband med den föregående tjänsten. Detta då tjänsten jag beskriver ofta försöker ”piska upp” stämningen till extasnivå eller som jag upplever det, en hysterisk nivå.

Denna tjänst försöker dra nytta av kombinationen av de två personligheterna. Och som jag nämnt det verkar alltid vara allt för välregisserat och välorganiserat. Då de ofta uppträder tillsammans med den föregående tjänsten så ger det samma beskrivning av hur möten upplevs eller blir. Man drar sig inte för att framhäva sin starka profetiska tjänst och smörjelse. Man talar gärna om hur Gud hela tiden sedan deras begynnande tjänst för Gud har blivit ekonomiskt välsignade. Deras offertal när de besöker olika kyrkor/församlingar lovar alltid ”guld och gröna skogar” när eller om man ger till deras tjänst eller kampanjer. Gud kommer ”alltid” att välsigna dig om du ger mycket pengar till denna tjänst, alltid och mycket. Den som tycker att man talar för mycket om pengar på Livets Ord skulle lyssna till denna tjänst innan man klagar på Livets Ord och andra trosförsamlingar. Man har haft ett visst samröre eller snarare sagt att man har velat ha ett samarbete med trosrörelsen, men har på senare år allt mer distanserat sig (kanske tvingats) bort från densamma.
Även hos denna tjänst kommer tanken till mig att det är ett pojk/flickdrömmar om kändisskap och rampljus som inte blivit uppfyllda, då måste man ”pressa” fram denna typ av bekräftelse. I båda fallen kan det också vara så att dessa ”var” eller ”blev” kallade av Gud, men när man inte erkänns som ”guds gåva till mänskligheten” och de stora plattformarna, talarstolarna och kyrkorna inte erkänner dessa tjänsters storhet (inbillad), då måste man ta till drastiska metoder.

Jag är medveten om att detta inlägg blev längre än jag tänkt. Detta trots att jag hade fler saker jag skulle vilja ta med. Jag bryter därför medvetet min varning eller kritik av dessa tjänster här oavsett om det upplevs som rumphugget eller ofullständigt.


Försöker jag slå ner modet på den som känner sig kallad till förbönstjänst eller som tror sig vara kallad till profetisk tjänst. Min förhoppning är den motsatta. 1:a Korintierbrevet 12 talar om profetens tjänst eller profetians gåva I FÖRSAMLINGEN. Som förebedjare kan man dessutom fungera i vardagen under sina stunder av ensamhet. Någon kanske vill sitta hemma, någon tar en promenad med hunden, någon har bilen som bönekammare. Förebedjaren kan alltid hitta en plats i såväl församlingsgemenskapen som i ensamheten att fungera. Profetisk tjänst kräver alltid någon slags samling, allt från en till tusentals personer. Om inte så blir hunden eller soffkuddarna ”sönderprofeterade” och den som profetian gäller får aldrig ta del av den. Jag upplever själv att Gud har lagt bön och förbön speciellt på mitt hjärta eller om man så vill ”kallat mig” att vara en förebedjare. Men därifrån är steget långt för mig att ”blåsa i trumpet” och att se mig själv som något av det mest fantastiska som hänt de senaste tio, tjugo eller hundra åren inom svensk kristenhet.

Gud Välsigne Dig, Gideon.

onsdag 9 maj 2012

Fokus Israel 2012.05.10 mm

Eddie Chumney (engelska) fortsätter berättelsen/vittnesbördet om en blivande Rabbins väg till till tron på Jesus som Messias. Del två delar vad som händer efter det att mannen blir frälst (kommer till tro på Jesus).

Släktens avståndstagande.
Besöks/närmandeförbud.
Erbjuds ett arv på ca 1 miljon USD om han avsäger sig sin tro.
Arbetslöshet efter 14 års prickfri anställning.
Bostadslöshet.
Misshandel.

Sedan kom upprättelsen. Inom loppet av några dagar börjar det strömma in pengar, hittar bostad, arbete (försörjning) och inte minst gemenskap med andra Jesustroende judar.

Dan Johansson (svenska)  läser på sedvanligt maner upp olika nyheter.

Ett axplock följer här:

Kina. Israelisk teknologi till Kinesiska mejerier och jordbruk.

Syrien och flyktingströmmarna.

Iran. Oljeministeriet attackeras av datavirus. Från eller av vem?

Iran. Oljeembargot innebär problem att hantera uppumpad olja.

Sinai. Hur säkerhetsläget i Sinai får israelisk militär att höja beredskapen.

Gräns mot Libanon. UNFIL och IDF bygger säkerhetsmur i området vid Metula (Isr) och Kila (Lib).

Israels Vänner sommarkonferens.

Egypten. Kopter besöker Israel/Jerusalem för första gången på många år.

Medicin. Läkare i Haifa har lyckats att ÅTERINPLANTERA ett hjärta. Efter två år med ett konstgjort hjärta lyckas läkarna att operera in mannens eget hjärta igen.

Från Palwatch kommer en video som handlar om hur palestinska barn i officiell TV får lära sig hur man ritar (gör) en karta över Palestina. UTAN Israel eller rättare sagt. PÅ Israel.

tisdag 8 maj 2012

Ett par tips

Vill varmt rekommendera en artikel (blogginlägg) som Stefan Sturesson  skriver på sin blogg.

Det han skriver om är "demoniseringen av Israel" och pekar på tydliga tendenser av öppen Antisemitism i samhället.

Hela artikeln som han refererar till kommer troligtvis att kunna läsas (inom kort) på Shalom över Israels hemsida för den som inte har papperstidningen. Tidningen kan dessutom beställas och kostar endast 100 SEK för 12 nummer = 1 år.



Ytterligare en artikel jag vill slå ett slag för är Lars Adaktusson och hans senst publicerade i tidningen Metro.

Lars skriver om medias självgodhet, att "vi" är de enda som är ofelbara. Han kritiserar det egna berömmet inom journalistkåren och att denna yrkeskategori inte vill eller vågar se bristen på självkritik. Läsvärd.

fredag 4 maj 2012

Rekommenderar bloggen Letters from Israel

Jag tänker kort rekommendera en blogg/hemsida. Det är Kim Mirell som har tagit initiativet till denna. Själv författar han ett absolut minimum av de inlägg som publiceras. Istället låter han ISRAELER skriva öppna brev till dig och mig som svenskar om sina tankar, funderingar och om sin vardag. Mycket väl värt ett besök eller två.

Letters from Israel.

Som sagt var, väl värd ett besök eller två.

onsdag 2 maj 2012

Fokus Israel 2012.05.03

Eddie Chumney (engelska) ägnar inte detta program av Focus Israel till nyhetsuppläsning i vanlig bemärkelse utan väljer att dela ett vittnesbörd om en ortodox judisk mans väg till tro på Jesus som Messias. Berättelsen är uppdelad i två och detta var/är del 1. Från Yeshiva student och förväntad karriär som Rabbin går vägen först via en sekulariserad livsstil. Senare tar den vägen genom ett så kallat "chattroom" på Internet och efter en övernaturlig upplevelse/dröm kommer han sedan till tro på Jesus (Yeshua, med reservation för stavningen).

Dan Johansson läser nyheter på svenska.

En kort sammanfattning av nyheterna är bland annat:

En av överlevarna från Förintelsen bor i England och fyller 108 år i dagarna. Ett grattis kan vara på sin plats.

PA (Palestinska Myndigheten) dömer en palestinier till döden i Hebron eftersom han under tortyr erkänner att han har eller har tänkt sälja ett hus till judar. Från 1993 är detta olagligt och domen överklagas av olika Människorättsorganisationer bland annat av Israeliska sådana.

Israel erbjuder pilot/förarutbildning gällande drönare (UAV) och denna mordeniseras nu.

Radiostyrd helikopter utvecklas i Israel.

Turkiet. Israel har skänkt 130 hus till de som drabbades av jordbävningen 2011 och dessa är nu på plats.

80 000 nya bostäder byggs i Israel för att komma till rätta med bostadsbristen som är akut.

Fler nyheter får du när du lyssnar till programmet.